Start met SprintPlus

De minimale systeemeisen van SprintPlus zijn:

 • 1.8 Ghz processor of hoger
 • 2 GB RAM
 • 3 GB beschikbare schijfruimte
 • geluidskaart
 • Microsoft Windows 7 of hoger
 • Microsoft Word 2007 (enkel 32 bits) of hoger als je de SprintPlus-werkbalk wil gebruiken op SprintoPlus USB-stick

De volgende besturingssystemen worden volledig ondersteund voor alle versies van SprintPlus:

 • Windows 7
 • Windows 8
 • Windows 8.1
 • Windows 10

De volgende besturingssystemen worden ondersteund door SprintPlus.online:

Je kan sprintplus.online gebruiken op jouw Mac of Chromebook. Deze online versie is nog in ontwikkeling waardoor nog niet alle functies van SprintPlus er in zitten. 

Wil je de gewone SprintPlus-licentie (installatieversie) op een Mac gebruiken kan je gebruik maken van een programma dat Microsoft Windows programma’s ondersteunt. Parallels is hiervan een voorbeeld (http://www.parallels.com/eu/). Een andere mogelijkheid bestaat erin een Apple computer met Intel processor op te starten in een Microsoft Windows omgeving, via de Boot Camp methode (http://www.apple.com/support/bootcamp/).

Alle versies van SprintPlus werken op tablets die gebruik maken van Microsoft Windows met bureaubladomgeving:

 • tablets met Windows 7
 • tablets met Windows 8
 • tablets met Windows 8.1
 • tablets met Windows 10

Worden enkel ondersteund door SprintPlus.online:

 • tablets met Windows 8 RT
 • Chromebooks
 • tablets met Android
 • iPads

Dat kan! Hiervoor kun je gebruik maken van de gratis Sprint Viewer. Je kan de bestanden zelfs voorbereiden en verbeteren met de Sprint Viewer, ideaal voor leerkrachten.

Let op: je opent je Sprint Viewer en nadien kan je de SprintPlus pdf’s openen vanuit “Bestand” > “Bestand openen” > kies je document.

SprintPlus is een compenserend hulpmiddel. Het inzetten van software bij leerproblemen zoals dyslexie biedt een ondersteuning op verschillende gebieden: leren lezen en sneller lezen, spellen en schrijven, structureren en vlotter studeren.

SprintPlus kan ingezet worden bij jonge kinderen om te remediëren en te oefenen. Je kunt er teksten of lessen mee voorbereiden. SprintPlus kan ook gebruikt worden bij het aanleren van vreemde talen. In voortgezet en hoger onderwijs is het een handig hulpmiddel bij het studeren. Ook volwassenen met leesproblemen kunnen er veel baat bij hebben.

>> Lees meer

Het serienummer van SprintPlus vind je bij “Help” in je werkbalk onder “Info”. Gelieve steeds je serienummer(s) te vermelden wanneer je contact met ons opneemt.

 • De installatieversie kan je installeren op een onbeperkt aantal toestellen (pc’s, laptops of Windows tablets). Je kan op 3 toestellen tegelijk werken.
 • De online versie (SprintPlus.online) werkt in eender welk browser, je hoeft dus niets te installeren. Je kan op 3 toestellen tegelijk aangemeld zijn.
 • Bij een schoolabonnement neem je een abonnement op maat van je school. Hierdoor mogen alle leerlingen en leerkrachten van de school SprintPlus gebruiken, zowel op school als thuis.
 • Bij een multi-userabonnement kies je voor een abonnement voor een specifiek aantal gebruikers. Afhankelijk of ze de installatieversie of de online versie gebruiken, verloopt de installatie anders.

Je moet deze optie aanvinken bij de spraakinstellingen.

SprintPlus installatieversie

 1. Klik onder het tabblad Start op “Instellingen” > “Spraak”. Het venster Spraakinstellingen verschijnt op het scherm.
 2. Vink een optie aan bij “Spreken tijdens typen”.
  Indien SprintPlus ook moet voorlezen tijdens het typen in andere programma’s, activeer dan de Sprinter-leesknop en klik met de rechtermuisknop op het paarse vierkant dat verschijnt op je scherm. In het submenu klik je op “Instellingen” en daar vink je “Spreken tijdens typen in alle programma’s” aan. 
 3. SprintPlus moet voor deze optie steeds opgestart zijn. Als SprintPlus niet actief is, zal het spreken tijdens typen niet werken!

Bekijk ons instructiefilmpje over hoe je een pdf kan laten voorlezen.

SprintPlus.online

 • Je opent je document in de verkenner.
 • Je gaat naar de instellingen (tandwiel-icoon).
 • Bij voorleesinstellingen vink je “Spreken bij typen” aan.

Je kan teksten op het internet laten voorlezen met de Sprinter-leesknop of met de WebSprinter.

Sprinter-leesknop (Windows)

Let op, SprintPlus moet actief zijn om met de Sprinter leesknop te kunnen werken.

1. Ga bij het tabblad Start van SprintPlus naar "Extra" > "Sprinter" of klik het SprintPlus icoontje in de rechterbenedenhoek van het scherm (naast de klok) met de rechtermuisknop en vink daar "Sprinter" aan.
Een paarse knop (= de Sprinter-leesknop) verschijnt op het scherm.
2. Selecteer het stuk tekst dat je wil lezen.
3. Klik op de Sprinter-leesknop. De leesknop verandert in een stopknop tijdens het lezen. Klik er op om het lezen te stoppen.

Wil je het formaat van de leesknop, de voorleestaal en de leessnelheid aanpassen? Klik met de rechtermuisknop op de Sprinter-leesknop en duid een optie naar keuze aan in het menu.

Bekijk ons Sprinter-leesknop instructiefilmpje.

WebSprinter (Windows, MacBook, Chromebook, …)

De WebSprinter leest webpagina’s zoals o.a. gmail, hotmail, online kranten en sociale media zoals Facebook en WhatsApp luidop voor. Zo begrijp je de tekst sneller en beter. Het voorgelezen woord wordt in kleur aangeduid zodat je makkelijk kan meevolgen. Je kan deze kleur wijzigen of uitschakelen. Voor de voorleesstem kies je uit verschillende talen, ook de leessnelheid stel je makkelijk in.

Google Chrome browser

 1. Ga naar Google chrome extensies.
 2. Installeer de WebSprinter.
 3. Activeer hem door op het SprintPlus icoon te klikken. Het icoon staat rechts naast je zoekbalk in Google Chrome.
 4. Log in met de gegevens van je webapp of (individueel) jaarabonnement.
 5. Starten maar!

Firefox browser

 1. Open je Firefox browser.
 2. Surf naar addons.mozilla en zoek naar ‘SprintPlus’ in extensies.
 3. Druk op ‘+ Toevoegen aan Firefox’ en bevestig na het downloaden door op ‘Toevoegen’ te klikken.

Edge browser

 1. Open je Edge browser.
 2. Surf naar microsoftedge.microsoft.com/addons en zoek naar 'SprintPlus'.
 3. Druk op Downloaden en volg de stappen van het downloadproces.

Je kan je papieren documenten voorleesbaar maken met OCR (Optical Character Recognition), met andere woorden tekstherkenning.

Het scannen van een document kan vergeleken worden met het maken van een foto van een document. De computer kan hierin nog geen tekst aflezen. Via OCR- software wordt de tekst in de afbeelding herkend en wordt het ingescande document omgezet naar een bestand met digitale tekst. Bekijk ons instructiefilmpje.