Vragen voordat je begint

De minimale systeemeisen van SprintPlus zijn:

• 1 GHz processor of hoger
  • 2GB RAM of meer
  • 2GB beschikbare schijfruimte
  • geluidskaart
  • Microsoft Windows 10 of hoger

De volgende besturingssystemen worden volledig ondersteund:

• Windows 10
  • Windows 11

De volgende besturingssystemen worden niet of niet rechtstreeks ondersteund:

Je kan sprintplus.online gebruiken op jouw Mac of Chromebook. Deze webapp is nog in ontwikkeling waardoor nog niet alle functies van SprintPlus er in zitten.

Wil je de gewone SprintPlus-licentie (installatieversie) op een Mac gebruiken kan je gebruik maken van een programma dat Microsoft Windows programma’s ondersteunt. Parallels is hiervan een voorbeeld (http://www.parallels.com/eu/). Een andere mogelijkheid bestaat erin een Apple computer met Intel processor op te starten in een Microsoft Windows omgeving, via de Boot Camp methode (http://www.apple.com/support/bootcamp/).

SprintPlus 3 werkt op tablets die gebruik maken van Microsoft Windows met bureaubladomgeving:

• tablets met Windows 10
  • tablets met Windows 11

Worden niet ondersteund:

• tablets met Windows versies ouder dan 10
  • Chromebooks
  • tablets met Android
  • iPads

Gebruik de SprintPlus.online webapp op iPads, Android tablets of Chromebooks. Deze webapp is nog in ontwikkeling en bevat nog niet alle functies van de gewone SprintPlus3 licentie.

Dat kan! Vanaf versie 3.0.11.937 kan je bewerkingen gemaakt in SprintPlus ook bekijken in andere pdf-readers. Ook in SprintPlus.online is dit mogelijk.

Wil je ook document klaarmaken voor gebruik in SprintPlus zonder licentie? Hiervoor kun je gebruik maken van de gratis Sprint Viewer. Je kan de bestanden zelfs voorbereiden en verbeteren met de Sprint Viewer, ideaal voor leerkrachten.

Let op: je opent je Sprint Viewer en nadien kan je de SprintPlus pdf’s openen vanuit “Bestand” > “Bestand openen” > kies je document.

SprintPlus is een compenserend hulpmiddel. Het inzetten van software bij leerproblemen zoals dyslexie biedt een ondersteuning op verschillende gebieden: leren lezen en sneller lezen, spellen en schrijven, structureren en vlotter studeren.

SprintPlus kan ingezet worden bij jonge kinderen om te remediëren en te oefenen. Je kunt er teksten of lessen mee voorbereiden. SprintPlus kan ook gebruikt worden bij het aanleren van vreemde talen. In voortgezet en hoger onderwijs is het een handig hulpmiddel bij het studeren. Ook volwassenen met leesproblemen kunnen er veel baat bij hebben.

>> Lees meer

Installatie, licentie en updates

Het serienummer van SprintPlus vind je bij “Help” in je werkbalk onder “Info”. Gelieve steeds je serienummer(s) te vermelden wanneer je contact met ons opneemt.

Ja kan de weblicentie installeren op een onbeperkt aantal toestellen (pc’s, laptops of Windows tablets). Je kan op 3 toestellen tegelijk werken.

Aan de slag

Je moet deze optie aanvinken bij de spraakinstellingen.

1. Klik onder het tabblad Start op “Instellingen” > “Spraak”. Het venster Spraakinstellingen verschijnt op het scherm.
  2. Vink een optie aan bij “Spreken tijdens typen”.
    Indien SprintPlus ook moet voorlezen tijdens het typen in andere programma’s, activeer dan de Sprinter-leesknop en klik met de rechtermuisknop op het paarse vierkant dat verschijnt op je scherm. In het submenu klik je op “Instellingen” en daar vink je “Spreken tijdens typen in alle programma’s” aan.
  3. SprintPlus moet voor deze optie steeds opgestart zijn. Als SprintPlus niet actief is, zal het spreken tijdens typen niet werken!

Bekijk ons instructiefilmpje over hoe je een pdf kan laten voorlezen.

Je kan teksten op het internet laten voorlezen met de Sprinter-leesknop. Let op, SprintPlus moet actief zijn om met de Sprinter leesknop te kunnen werken.

1. Ga bij het tabblad Start van SprintPlus naar “Extra” > “Sprinter” of klik het SprintPlus icoontje in de rechterbenedenhoek van het scherm (naast de klok) met de rechtermuisknop en vink daar “Sprinter” aan.
    Een paarse knop (= de Sprinter-leesknop) verschijnt op het scherm.
  2. Selecteer het stuk tekst dat je wil lezen.
  3. Klik op de Sprinter-leesknop. De leesknop verandert in een stopknop tijdens het lezen. Klik er op om het lezen te stoppen.

Wil je het formaat van de leesknop, de voorleestaal en de leessnelheid aanpassen? Klik met de rechtermuisknop op de Sprinter-leesknop en kies een optie naar keuze aan in het menu.

Bekijk ons Sprinter-leesknop instructiefilmpje.

Je kan je papieren documenten voorleesbaar maken met OCR (Optical Character Recognition), met andere woorden tekstherkenning.

Het scannen van een document kan vergeleken worden met het maken van een foto van een document. De computer kan hierin nog geen tekst aflezen. Via OCR- software wordt de tekst in de afbeelding herkend en wordt het ingescande document omgezet naar een bestand met digitale tekst. Bekijk ons instructiefilmpje.

Naast een scanner heeft u ook OCR-software nodig. De meeste scanners worden geleverd met OCR software.

Het is mogelijk om volgende functies uit te schakelen:

• Skippy woordvoorspelling,
  • de spellingscontrole,
  • de Van Dale woordenboeken.

Je gaat hiervoor naar het tabblad “Bestand” > “Rechten”. Je kunt hiervoor ook eenvoudig een wachtwoord instellen. Herstart alle onderdelen van SprintPlus zodat de aanpassingen volledig van kracht worden.

Wanneer je een SprintPlus jaarabonnement hebt, kan je je eigen SprintPlus-stick maken. Zo heb je zowel de voordelen van de weblicentie, als van een versie op USB-stick.

Bekijk hier hoe je makkelijk je eigen SprintPlus-stick maakt.

SprintPlus in de praktijk

Start SprintPlus zelfstandig op thuis of op school. Print de snelstarter en volg de stappen om SprintPlus te openen:

de snelstarter voor de weblicentie