Ontdek hoe groot de impact van de leraar is en leer alle SprintPlus.online-functies kennen

Citaat Eva

Vorige week 5 oktober hebben we de dag van de leraar gevierd. Een goed moment om stil te staan bij de grote impact van leraren op hun leerlingen.

In onze whitepaper benadrukt Eva Roegiers het belang van de leraar. Leerlingen zijn heel loyaal naar leraren toe.

Dit vertaalt zich ook naar het gebruik van (voorlees)software op de klasvloer. Wanneer een leraar open staat voor computergebruik in de klas, geeft dit een gevoel van veiligheid voor de leerling. Wanneer de leraar niet overtuigd is, wordt de computer soms zelfs niet meer bovengehaald. Saar De Haes, SprintPlus-pionier, bevestigt dat ze zich soms in bochten heeft gewrongen om toch maar de wil van de leerkracht na te leven.

Wil je weten welke andere factoren een impact hebben? Download onze gratis whitepaper en lees de straffe verhalen van Eva, Saar en 5 andere sprekers op onze inspiratienamiddag.

Sprinter & WebSprinter

Gebruik de Sprinter-knop (Windows) en de WebSprinter-extensie (elk toestel) om webteksten zoals e-mails, Wikipedia, online kranten, Facebook, … te lezen. Hierbij kan je de snelheid instellen en of je visueel wil meevolgen. Wil je pauzes na woorden of na zinnen? Dan kan je dit ook makkelijk instellen.

Bekijk het filmpje over de Sprinter-knop. De WebSprinter werkt op dezelfde manier. Lees hier hoe je de WebSprinter installeert.

Beknopte handleiding SprintPlus.online

Vind je weg in SprintPlus.online dankzij de beknopte handleiding. We hebben dit heel visueel gemaakt met alle functies in SprintPlus.online (totnogtoe). Download het en zet het op je bureaublad of druk het af en leg het naast de Chromebook of laptop.

NOT

Bezoek je dit jaar NOT (Nationale Onderwijs Tentoonstelling) in Utrecht van 30 november tot 4 december? Bezoek een van onze Nederlandse SprintPlus-verdelers rdgKompagne voor hun (opleidings)aanbod en begeleiding.

Tips voor een vlotte organisatie op school

Cover inspiratienamiddag

Bij de schoolstart komen er duizend-en-een dingen kijken. Van kleine praktische zaken tot grote strategische overwegingen.

Eén van de tips uit onze whitepaper is het belang van een vlotte organisatie. Hierin suggereert Annemie Vandamme dat de zorgcoördinator, de ICT-coördinator of de logopedist vooraf de voorleessoftware moeten aanleren. Idem voor het gebruik van digiboeken.

Ze geeft bovendien tips mee voor de praktische organisatie in de klas:
• Werken met laptop betekent meer ruimte nodig op de schoolbanken.
• Rekening houden met stopcontacten.
• Afspraken rond voorleessoftware: mag SprintPlus bijvoorbeeld voor alle vakken en alle toetsen en examens gebruikt worden?

Dit vraagt natuurlijk tijd. Lieven Verkest, coördinerend directeur van scholengemeenschap de Driespan roostert bijvoorbeeld leerkrachten 2 lestijden per week vrij. Zo kunnen ze overleggen over de kinderen en het zorgbeleid.

Voor meer verhalen uit de praktijk kan je gratis onze whitepaper downloaden.

Stichting Toegankelijke Informatie (STI)

Voorleessoftware zoals SprintPlus helpt leerlingen met lees-, schrijf en studeerproblemen zoals dyslexie een pak verder. Hoewel je steeds papieren teksten leesklaar kan maken dankzij OCR, is het vooral handig als je leesklare digitale teksten bij de hand hebt. Stichting Toegankelijke Informatie heeft een grote bibliotheek met digitale schoolboeken, toetsen en SE’s beschikbaar. Daarnaast kan je ook schoolboeken of ander lesmateriaal digitaal laten maken.

Wat is dyslexie?

Weet je wat dyslexie is? Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een tekst leest? Lucas van Eureka Leuven/ADIBib legt uit wat dyslexie is op maat van jonge kinderen. Denk je dat dit filmpje iemand kan helpen? Deel het gerust!